HŐKAMERÁS DRÓNMEGOLDÁSOK A VADGAZDÁLKODÁSBAN

Napjainkban a dróntechnológia már hatékony megoldást kínál a vadgazdálkodás számos területén is. Évekkel ezelőtt a pontos légifelvétel-térképek készítése, légi monitoring csak igen költséges repülőgépes, helikopteres vagy műholdas felvételezéssel volt kivitelezhető, napjainkban azonban a drónok térhódítása ezt már sokkal költséghatékonyabbá, gyorsabbá és egyszerűbbé tette.

Úton a precíziós gazdálkodás felé

Vadgazdálkodásnak legtöbben kizárólag csak a vadászathoz kapcsolódó tevékenységek különböző formáit gondolják. A tevékenység azonban ennél sokkal tágabban értelmezhető: a vadgazdálkodás, azaz a vadállomány kezelésének célja a populációdinamika függvényében rugalmasan változik, és beletartozik a védelem, a hasznosítás és a szabályozás is.

A vadon élő állatok megőrzése különösen fontos, ha kis és/vagy csökkenő populációkat kell kezelni az egyedszám védelme és növelése érdekében. Ez az állománynövelő gazdálkodás.. A fejlesztés során a számuk növeléséhez elegendő mennyiségű vadon élő populációt úgy kell kezelni, hogy az biztosítsa a fenntartható hozamot. Ez a hierarchikus menedzsment. A megőrzés vagy szabályozás azt jelenti, hogy be kell avatkozni számuk stabilizálásával és/vagy csökkentésével azokban a populációkban, amelyek túl sűrűek és gyakran túlzott növekedési üteműek (gyakran már károsak a környezetükre). Ez az állománycsökkentő gazdálkodás.

A drónok használatának egyik fő előnye, hogy számos feladat megoldható egyetlen befektetéssel és olcsó üzemeltetéssel. Ezek az eszközök kicsik és könnyen szállíthatók, így több területen is használhatók, növelve a hatékonyságot és a hatékonyságot. A minőségi eszközök használata könnyen elsajátítható, és ha befejeződött, számos folyamatot automatizálhat, és helyettesítheti az emberi erőforrás igényét. Mindez lehetővé teszi, hogy munkaidőt takarítsunk meg, és célzottabban, kiszámíthatóbban gazdálkodjunk.

Szeretnél többet tudni? Kérjen ingyenes konzultációt!

Összegyűjtöttük neked, hogy mivel kapnál többet a drónnal történő területméréssel a hagyományos megoldásokhoz képest:

A megfelelő DJI drónnal például pontosan ugyanazt a területet fényképezheti le ugyanazon koordináták mentén, különböző időpontokban (akár hetente vagy havonta), köszönhetően a nagy pontosságú GPS-technológiának. A drónok akár előre programozott módon is repülhetnek kézi irányítás nélkül.

A repülés élőképeiből már sokat tanulhatnak a szakemberek, de lehetőség van a térinformatikai szoftverekkel, például DJI Terra szoftverrel feldolgozott képekből is ortofotókat és speciális elemzésre alkalmas térképszelvényeket generálni. Például a vadgazdálkodásban a drónok használatával pontosan és hatékonyan lehet felmérni az élővilágot, ellenőrizni annak térbeli elhelyezkedését és átvizsgálni a területet.

Lássuk tehát, hogy pontosan milyen területeken könnyítheti meg egy drón a modern vadgazdálkodást!

Vadállománybecslés

Lombhullás után szálas erdőben, illetve sűrű cserjés környezetben is segítséget nyújt az eszköz a vadállomány számlálásában.

Vadkár megelőzés és szakértés

A drónok nagy területeket képesek folyamatosan figyelni. Ennek köszönhetően a károk időben észlelhetők, így a gazdálkodók gyorsan intézkedhetnek a szükséges vadriasztó berendezések (elektromos pásztorkutyák, ultrahangos riasztók stb.) felszereléséről, illetve az aktuális helyzetnek megfelelően megszervezhetik a vadkárelhárítási vadászatot, őrzést. Megfigyelt. A pontosabb nyomon követésnek köszönhetően a humán és anyagi erőforrásokkal hatékonyabban lehet gazdálkodni. Folyamatos vagy időszakos légi „tereplátogatás” segítségével dokumentálható a kárszint változása és az egyes intézkedések hatékonysága, ami segíthet a gazdálkodók közötti esetleges viták megoldásában.

Elterelő etetés szervezése

Az eszköz segítségével pontosan nyomon követhető a vad mozgása a pihenőhely és mezőgazdasági területek között, így az útvonalon elterelő etetés alkalmazható, amely csökkenti a vadkár kialakulásának mértékét.

Utánkeresés

Közúti balesetben vadelütés során az állat gyakran komoly sérüléssel elhagyja a helyszínt. A vadgazdálkodó drón segítségével meg tudja keresni a sérült állatot és állapotától függően gyorsan megtudja tenni a szükséges lépéseket.

Terület ellenőrzés

A terület napi szinten ellenőrizhető, segítve az olyan illegális tevekénységek felderítését, mint a szemétlerakás, orvvadászat, lezárt területek motor, quad használat stb.

Hajtás szervezés

Hajtások lebonyolítása előtt ellenőrizhető, hogy illetéktelen személy nem tartózkodik-e a területen, ezzel elkerülve egy szerencsétlen baleset bekövetkezését.

Szeretne többet megtudni? Vegye fel velünk a kapcsolatot személyreszabott árajánlatért!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!